Om dit maklik te maak, is ‘n 20-grade hoek ‘n goeie beginpunt. Nadat jy klaar jou mes gemaak het, is hierdie vaardigheid belangrik om aan te leer. So sal jy seker wees jou messe is van top gehalte en slag gereed.
As die mes behoorlik geslyp is, sal die 20-grade hoek goed werk vir die meeste messe. As jy bekommerd is oor beter prestasie van jou mes, kan jy die hoek fyn instel om aan die spesifieke behoeftes van jou mes te voldoen.
Sommige messe, veral dié van Japannese vervaardigers, word tipies geslyp tot omtrent 17 grade. Die meeste Westerse messe is egter ongeveer 20 grade.
Hierdie artikel gaan jou leer hoe om daardie hoek rand te kry wat jy soek. Van die basiese beginsels tot die keuse van die regte hoek, ons dek alles wat jy moet weet om jou mes te slyp.
Wat Is Randhoeke En Hoekom Is Dit Belangrik?
Randhoeke is die hoek wat die lem vorm teen die slypsteen. Dit bepaal hoe goed jou mes sny en hoe lank dit skerp bly. As jy die regte hoek gebruik, sal jou mes maklik deur vleis en groente sny.
Randhoeke
- V-rand
- Konvekse rand
- Saamgestelde skuinsslyp of “Bevel”
- Hol rand
- Beitel rand
- Asimmetriese rand
- Randhoeke beïnvloed hoe jou mes sny en hoe lank dit hou.
- Daar is verskillende tipes hoeke soos skerpe, stomp, en mikro-beitelhoeke.
- Skerp hoeke sny makliker, maar stomp hoeke is meer duursaam.
Hoe Kies Jy Die Beste Randhoek Vir Jou Mes?
V-Rand
- Die V-rand, ook bekend as ‘plat slyp’, ‘hoë plat slyp’ of ‘Skandinawiese slyp’, is die mees algemene randtipe vir kombuismesse.
Konvekse Rand
- Die konvekse rand is soortgelyk aan die V-rand, behalwe dat die oppervlaktes geboë is wanneer hulle na die punt toe kom.
Saamgestelde Skuinsslyp/”Bevel”
- Die saamgestelde skuinsslyp, ook bekend as ‘n bevel, is gebaseer op die V-rand en voeg ‘n tweede deel naby die punt van die lem by waar die hoek steiler is. Hierdie tipe rand beskerm teen die rand wat kan rol of kraak, wat dus skerpheid en duursaamheid behou.
Hol Rand
- Die hol rand is die teenoorgestelde van die konvekse rand, waar die kante effens uitgehol is.
Beitel Rand
- Die beitel rand is die tipiese Japannese styl lem, waar, soos ‘n beitel, een kant van die lem ‘n hoek het en die ander kant plat is. Dit word hoofsaaklik in messe gebruik vir die voorbereiding van sushi en sashimi, soos die Santoku en Nakiri.
Asimmetriese Rand
- Asimmetriese rand beskryf eenvoudig waar die rand aan een kant anders is as die aan die ander kant. Alhoewel dit ook die geval is met beitelrand lemme, word hulle afsonderlik gekategoriseer. Asimmetriese rande kan byvoorbeeld ‘n plat oppervlak aan een kant hê en konveks of konkaaf aan die ander.
Die keuse van die regte randhoek hang af van verskeie faktore. Jy moet die tipe mes en waarvoor dit gebruik word in ag neem.
Faktore Om In Gedagte Te Hou
- Sjefmesse benodig gewoonlik skerper hoeke, terwyl jagmesse ‘n stomp hoek nodig het vir duursaamheid.
- Dink aan die materiaal van die lem. Dun lemme benodig skerper hoeke, terwyl dik lemme ‘n stomp hoek vereis.
Jou persoonlike voorkeure en vaardighede speel ook ‘n rol. Probeer verskillende hoeke om te sien wat die beste werk.
Kyk hierna:
https://www.youtube.com/watch?v=21GlP3R7s8w
Hoe Kry Jy Konsekwente Randhoeke Tydens Slyp?
Om dieselfde hoek te hou terwyl jy slyp is belangrik vir ‘n eenvormige skerpte.
Tegnieke Vir Hoekbeheer
- Handplasing en beweging is noodsaaklik.
- Gebruik hulpmiddels soos hoeklyne of slypstokke.
- Oefening maak die meester – oefen gereeld om spiergeheue te ontwikkel en jou tegniek te verfyn.
Hoe Beïnvloed Verskillende Lemstaal Die Randhoek Keuses?
- Die tipe staal in jou mes kan die keuse van randhoek beïnvloed.
- Verstaan hoe verskillende staalsoorte werk om die beste resultate te kry.
Eienskappe Van Lemstaal
- Die samestelling van staal bepaal hoe lank die rand hou en hoe dit geslyp moet word.
- Harde staal hou langer skerp maar is moeilik om te slyp.
- Sagte staal slyp makliker maar verloor vinniger sy skerpte.
- Pas jou randhoek aan volgens die hardheid van die staal.
Wat Is Die Beste Metodes Vir Presiese Randhoeke?
Die regte slypmetode is belangrik om presiese randhoeke te kry.
Slypmetodes
- Slypstene is ‘n effektiewe manier om presiese randhoeke te bereik.
- Vergelyk verskillende slyp metodes om eenvormige randgeometrie te handhaaf.
- Verfyn jou randhoeke slyp metodes en gevorderde tegnieke.
Hoe Onderhou Jy Jou Randhoeke?
- Gereelde instandhouding van jou mes se rand is belangrik om skerpte te behou.
Onderhoud Tegnieke
- Stel ‘n roetine op vir gereelde rand verfrissing.
- Gebruik stropping en honing om die skerpte van die rand te verleng.
‘n 20-grade hoek is ‘n uitstekende beginpunt vir die meeste messe, wat dit maklik maak om ‘n skerp en duursame rand te bereik. Deur hierdie basiese hoek te gebruik en dit dan aan te pas volgens die spesifieke behoeftes van jou mes, kan jy verseker dat jou mes optimaal presteer vir enige taak. Met die regte tegnieke en gereelde onderhoud, sal jy altyd gereed wees met ‘n skeermes-skerp lem.
Hierdie artikel het die basiese beginsels van randhoeke vir messe bespreek. Met gereelde oefening en die regte tegnieke, kan jy jou mes slyp soos ‘n meester.
Algemeen Vrae
Hoe Dikwels Moet Ek My Mes Slyp?
Dit hang af van hoe jy jou mes gebruik, die tipe staal, en jou persoonlike voorkeur. Oor die algemeen moet messe wat gereeld gebruik word, elke paar weke geslyp word.
Kan Ek Dieselfde Randhoek Vir Alle Tipes Messe Gebruik?
Optimal prestasie vereis dikwels dat die hoek aangepas word vir elke mes se spesifieke doel en lem materiaal.
Wat Is Die Verskil Tussen Honing En Slyp?
Honing herstel die rand om tydelik skerpte te herstel. Slyp verwyder metaal om ‘n nuwe skerp rand te skep.
Is Dit Nodig Om Water Of Olie Te Gebruik Wanneer Ek Met `N Slypsteen Slyp?
Dit hang af van die tipe slypsteen. Waterklippe benodig water, terwyl olieklippe ander smeermiddel vereis.
Kan Ek Kronkellem Messe Met Dieselfde Metode Slyp As Reguit Lemme?
Hierdie messe vereis spesiale slyptegnieke. Gebruik ‘n messlyper of ‘n slypstaaf.